Code Week Montenegro, u saradnji sa NVO DigitalizujME, organizuje besplatnu školu programiranja u okviru evropskog projekta Nedelja programiranja. Škola će se održati u periodu od 16. oktobra do 16. novembra 2017. godine u prostorijama DigitalizujME u Podgorici, a namijenjena je učenicima IV, V, VI i VII razreda osnovne škole.

Škola programiranja održavaće se dva puta nedeljno. Ukoliko broj polaznika bude veliki, predavanja će biti organizovana u dvije grupe, tako da će se prva grupa sastajati ponedeljkom i srijedom, a druga utorkom i četvrtkom. Obje grupe sastajaće se u istom terminu od 18:00h do 20:00h.

Nastava će obuhvatati praktični rad na računaru, pa je poželjno da polaznici ponesu sa sobom laptop ili tablet. Prijave su otvorene od 2. do 12. oktobra 2017.

Nedelja programiranja predstavlja pokret koji slavi kreiranje koda kroz organizovanje događaja koji će ljudima svih uzrasta pružiti priliku za izražavanje kreativnosti kroz programiranje. Čitav pokret, kao i događaje, organizuju i vode volonteri i teže da motivisane ljude okupe kako bi zajedno učili. Alat kojim se danas oblikuje svijet je upravo kod, tako da ovo razdoblje zahtijeva vještinu kodiranja. U 2016. godini, širom evropskog kontinenta bilo je organizovano 23000 događaja sa 970000 učesnika iz 50 zemalja.

Živimo u vremenu brzog tehnološkog napretka. Način na koji radimo, komuniciramo, kupujemo i razmišljamo se takođe promijenio. Da bi shvatili ove promjene i svijet oko sebe, moramo ne samo da razumijemo način na koji tehnologija funkcioniše, već i da razvijemo sposobnosti koje će nam pomoći da se prilagodimo životu u novoj tehnološkoj eri.

Ovaj 20-časovni kurs Uvod u računarstvo predstavlja srž kompjuterskih nauka i programerskih osnova. Tokom kursa biće korišćeni materijali code.org koje su napravili inženjeri koji rade za  Google, Microsoft, Facebook i Twitter.

Predavači

Andrija Vučković

Andrija Vučković

FullStack Developer

Osim što je odličan u svom poslu, Andrija je veoma temeljan i posvećen onome što započne. Andrija je završio studije Računarskih nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici, i to dok je već uveliko pisao kod bez greške. Radi u kompanijama ME-net i Alicorn gdje vodi projekte, programira, konfiguriše brojne servere i projektuje baze podataka. U istoriju Code Week Montenegra će ući kao organizator prvog događaja ikad!

Ivana Ćorović

Ivana Ćorović

EU Code Week ambasadorka

Code Week u svakoj zemlji volonterski vode ambasadori. Ivana, prva crnogorska ambasadorka, provodi svoje radne sate programirajući u crnogorskim kompanijama Alicorn i ME-net. Kako učenju nema stajanja, voljela bi da uci od drugih i gradi svijet u kome će puno više ljudi razumjeti principe programiranja. Veoma je uzbuđena zbog mogućnosti koje Code Week pruža i nada se da će Evropska nedelja programiranja trajati puno duže od 7 ili 15 dana.